- Cum se face Lipoaspiratia

Lipoaspiratia este o procedură chirurgicală prin care chirurgul estetician extrage depozitele nedorite de grăsime din zonele care afectează o siluetă armonioasă. Intervenţia de remodelare corporală prin lipoaspiratie se poate face in mai multe zone concomitent sau in cadrul aceleiasi interventii şi poate fi completată cu alte tratamente de chirurgie estetică. Adesea, cei care trec printr-o operaţie de remoderale corporală prin lipoaspiratie resimt o mare mulţumire în raport cu propriul corp, dar şi cu cei din jur.
Lipoaspiratia este o intervenţie care se face numai după ce pacientul a avut discuţii preliminare cu medicul specialist, după ce chirurgul estetician a fost pus în temă despre ceea ce-şi doreşte pacientul şi despre eventualele probleme de sănătate sau alergiile pe care acesta le poate avea.
Remodelarea corporală prin lipoabsorbtie se face într-o clinică specializată. Operaţia de remodelare corporală poate dura între o oră şi trei ore, în funcţie de zonele care necesită retuşare.
Intervenţia se poate realiza ambulator, însă ar fi recomandat ca pacientul să-şi ia liber minimum 24 de ore deoarece se poate impune realizarea unei anestezii generale. În acest caz, pacientul trebuie să fie monitorizat cel puţin o noapte.
Remodelarea corporală prin lipoabsorbtie este efectuată cu ajutorul unor canule, tuburi de diametru mic, care sunt introduse prin piele în zona vizată. Canulele acţionează printr-o pompă de vid, eliminând excesul de ţesut adipos. Canula este  introdusă printr-o incizie mică de 3 - 4 milimetri în lungime. Aceasta provoacă o distrugere mecanică a celulelor grăsoase astfel încât excesul de grăsime este apoi îndepărtat cu uşurinţă.
Remodelarea corporală prin lipoaspiraţie nu necesită mult timp pentru recuperare, însă perioada variază în funcţie de organismul fiecărui pacient. În general, după câteva zile, pacientul se poate întoarce la muncă, iar în maximum două săptămâni îşi poate relua activităţile normale.
Remodelarea corporală prin lipoabsorbtie impune purtarea unui pantalon special pentru lipoaspiraţie sau dupa caz, a unei burtiere care ajută la retracţia pielii şi reducerea edemului.  Timp de o lună după intervenţie este recomandată evitarea expunerii la soare. Succesul intervenţiei depinde foarte mult de modul în care pacientul urmează cu stricteţe instrucţiunile primite de la chirurgul plastician.
Lipoabsorbtia este văzută de chirurgii esteticieni ca un instrument pentru eliminarea depozitelor izolate de grăsime, dar nu este recomandată la pacienţii obezi ca modalitate de pierdere în greutate.
În cazul lipoaspiratiei cu laser, intervenţia se efectuază în trei etape. Primul pas în realizarea acestei operaţii inovatoare constă în injectarea, ca şi în lipoaspiratia clasică, a unei solutii speciale, în zona de lipoaspirat. Durata intervenţiei depinde de zonele unde trebuie aspirat şi de cât ţesut adipos scoatem. După această etapă, urmează pasul doi: momentul în care se realizează aşa zisa lipoaspiraţie cu laser. În această etapă se introduce canula în vârful căreia se află fibra optică a laserului, pentru ca grăsimea să poată fi aspirată. Este o operaţiune ce poate dura între 30 şi 40 de minute. Ultima etapă, cea de-a treia, constă în aspirarea grăsimii emulsionate. Laserul emulsionează grăsimea dar nu o şi aspiră. Urmeaza absorbtia propriu-zisa a grasimii. Limita de vârstă pentru lipoaspiratie este de 45-50 de ani însă în general, dacă pielea de deasupra ţesutului adipos este de bună calitate şi îşi păstrează ţesutul elastic, astfel încât retracţia pielii post lipoaspiratie să fie corectă, vârsta contează mai puţin. Tipul de anestezie folosit în această intervenţie se va stabili în funcţie de complianţa pacientului şi de pragul la durere. Pornind de la aceste două aspecte, pentru operaţia de lipoaspiratie cu laser, se poate folosi anestezia generală sau cea locală.

Dr. Cristian Niţescu
Medic primar
Chirurgie estetică
Doctor în
ştiinţe medicale
Lipoabsorbtia devine o necesitate pentru persoanele care nu reuşesc să ajungă la rezultatele dorite, prin dietă sau prin activităţi sportive intense. Pentru persoanele cărora grăsimea le pune viaţa în pericol operatia de liposuctie este o necesitate!
Dacă sunteţi o persoană care ţine la aspectul fizic si aveţi probleme cu greutatea pe care nu reuşiţi să le rezolvaţi prin dietă sau prin sport, pentru a îmbunătăţi modul în care arată corpul dumneavoastră aveţi nevoie de lipoaspiratie!
Dacă vrei să ştii în ce constă operatia de lipoaspiratie sau vrei să îti faci o programare pentru lipoabsorbtie cu laser, dr. Cristian Niţescu, medic primar chirurgie estetica, te poate ajuta! Dr. Niţescu a facut prima lipoaspiratie laser din Romania!